Што може да сториме?

Почетници
 1. Заљубете се

Пчеларството, особено еколошкото пчеларство, не може да се научи од книгите, туку како прво и основно од пчелите. Ако планирате да станете пчелар, не брзајте. Најдете добар ментор и поминувајте колку што е можно повеќе време со него / неа и со пчелите. Надгледувајте ги, слушајте ги и … заљубете се во нив.

 

 1. Најдете добра локација

Кога мислите дека сте поминале доволно време за да го разберете однесувањето на пчелите, нивниот социјален живот и како да се справите со пречките (болести, штетници, земјоделско прскање во областа итн.), можете да станете пчелар. Пред да се здобиете со колонија или кошница, бидете сигурни дека имате пронајдено добра локација за пчелите. Добрата локација би била заштитена од ветерот, сонцето, предаторите и би била во непосредна близина на нектарски извори и далеку од земјоделското / индустриското загадување.

Исто така треба да бидете сигурни дека ги знаете правилата за зонирање на вашата област ,а кои се однесуваат на пчеларство. Чувањето на колонии во населени места може да биде забрането или може да предизвика потенцијални проблеми.

 

 1. Да фатите рој или да купите колонија?

Нема ниту еден вистински одговор на ова прашање. Секогаш можете да поставите кошница и да чекате некоја колонија да ја изберат за иден дом. Роењето е прифатено, па дури и поттикнато од некои еколошки пчелари кои велат дека тоа е природниот инстинкт на пчелите. Сепак, кога ќе фатите рој повеќето работи се надвор од контролата од пчеларот – како на примет возраста на матицата, видот на колонијата и здравјето на пчелите се непознати. Затоа, некои еколошки пчелари избираат да ја купат колонијата. Ако одлучите да купите колонија, треба да го сторите тоа од доверлив извор и да го одберете вистинскиот вид за вашата локација. Можете да прочитате повеќе тука

 

 1. Избор на кошница

Модерни или традиционални? Дрвена или слама? Или можеби по една од секој вид?

Прочитајте тука за повеќе за видови на кошници.

 

 1. Не бидете пчелар кој е заштитнички настроен

Исто како и родителите кои се заштитнички настроени, постојат и пчелари кои практикуваат екстремна интервенција на нивните кошници. Интервенцијата води до повеќе интервенции. Ако имате силна колонија, тие ќе бидат природно отпорни на штетници и болести кои ја намалуваат потребата од интервенција. Чувајте ја вашата колонија силна и среќна. Тие знаат како да се заштитат себеси.

 

 1. Борете се против штетниците и болестите на природен начин

Прекумерната и превентивна интервенција може да ја ослабне вашата колонија. Најпрвин разберете за какви штетници и болести станува збор, за да можете да го најдете најдобриот начин да се борите со нив. Прочитајте овде за деталниот опис на пчелните болести и еколошки начини за борба против нив.

 

 1. Научете да споделувате

Дали ќе бидете здрави ако јадете брза храна и пиете сода секој ден? Не. Па, како можеме да очекуваме пчелите да се прихрануваат со шеќер и преработена храна наместо мед и да бидат здрави? Не можеме.

Препорачаниот пристап за еколошкото пчеларство е да се остави доволно мед за зимата во колонијата и да се извади останатиот мед за продажба и потрошувачка. Ако тоа не е финансиски одржливо, барем најдете медиум.

Ps: П.С .: Ова не е случај со боровиот мед, бидејќи пчелите не можат многу добро да го варат боровиот мед и стануваат подложни на нозема. Ако сте на борова медна површина, и боровиот мед е последната жетва на вашата колонија, можеби ќе сакате да го извадите целокупниот боров мед и да го замените со друг алтернативен извор на храна.

 

 1. Истражувајте ги и другите пчелни производи освен медот

Постојат многу пчелни производи, освен медот, а пазарот брзо расте. Истражете ги и проверете дали се погодни за вашите пчели и локација

 

 1. Споделувајте го и ширете го знаењето за еколошкото пчеларство

Остварете пријателски врски и споделувајте го знаењето и практиките за еколошкото пчеларство со конвенционалните пчелари.

 

 1. Поврзете се со соседните фармери и разговарајте со нив за органското фармерство

Земјоделски хемикалии се едни од најлошите непријатели на пчелите. Разговарајте со соседните фармери и да дознајте како се справуваат со штетниците. Ако користат земјоделски хемикалии, обидете се да разговарате со нив за еколошките алтернативи и придобивките од органското земјоделство. Ако тие не се согласат да се префрлат (што обично трае подолго време), љубезно замолете ги да ве известат пред да прскаат, за да може да преземете мерки на претпазливост (како привремено да ги поместите вашите кошници или да ги чувате во кошниците за време на прскањето).

 

 1. Започнете полека

Започнете полека и учете од вашите грешки што е одлична идеја во пчеларството – како што е и за сè друго во животот. Проширете го органското пчеларство доколку можете, наместо да купувате нови матици и колонии од надвор, одржувајте здрава колонија која ќе стане побројна.

Live and Let Bee 2017. Сите права се задржани.

Live and Let Bee
За проектот
Партнери
Еколошко пчеларство во земјите партнери
- Турција
- Македонија
- Велика Британија
- Холандија
Контакт

Животот на пчелите
Моменталната состојба на пчелите
Животот на пчелите

Еколошко пчеларство
Колонија
Видови на кошници
Ефекти од пестицидите
Болести и штетници
Одржлива употреба на пчелни производи

Што може да сториме?
Почетници
Хобисти
Пчелари
Потрошувачи и жители на градовите
Општини
Политичари

 

 

 

 

Финансирано од Еразмус+ програма на Европската Унија. Сепак, Европската Комисија и Турската Национална Агенција не се одговорни за информациите содржани овде.