Што може да сториме?

Потрошувачи и жители на градовите

Луѓето кои живеат во градовите понекогаш се чувствуваат толку оддалечени од нивниот извор на храна што им дава чувство на  недостиг на моќ да променат нешто во врска со тоа. Ништо не е подалеку од вистината. Парите во нашите џебови се крајно средство кои можат ја променат играта.

Ако научиме да ги поставуваме вистинските прашања секој пат кога купуваме, тоа ќе го промени светот.

Ако ги поставуваме вистинските прашања секогаш кога купуваме мед или други пчелни производи, тоа ќе го промени светот на пчелите и на пчеларите.

Кои прашања треба да ги поставиме пред да ги купиме пчелните производи?

Пред се, треба да разговараме со самиот пчелар за да може да поставуваме прашања! Комуникацијата со производителот, запознавањето со производителот е одличен почеток за да се започне со употреба на интегрална храна. Ако не сте во можност да го направите тоа, следниот најдоброто нешто е купувањето на органски сертифициран мед. Независните надлежни органи за сертификација имаат регулативи за органско производство на мед, кон кои пчеларите се обврзани. Локацијата, кошницата и производот се тестираат  од надлежните органи за сертифицирање ,за да се осигураат дека тие се придржуваат  до регулативите. За повеќе информации, ве молиме погледнете ги органските регулативи за пчеларството во вашата земја – има мали разлики од земја до земја.

Ова се најдобрите прашања што треба да го прашате пчеларот (и одговорите што сакате да ги чуете за возврат) за да се осигурате дека тој или таа се фокусирани на чување на  пчелите на здрав начин.

П: Дали медот е од вашето пчелно семејство-кошница? Дали пакувате мед од друг извор? Ако е така, од каде?

Одговор: Во идеален случај, сакате да купите директно од пчеларот или некој кој е запознаен со практиките на пчеларот (пчеларите). Никогаш не поддржувајте продавач, обработувач или пакувач кој не го знае потеклото на медот што тој или таа го продава.

П: Каде се наоѓаат кошниците? Каква е вегетацијата во областа?

О: Се разбира не ви треба адресата, но добро е да знаете од каде потекнува медот, бидејќи медот од различни локации и различни вегетации може да има различни лековити својства. Исто така, би сакале да бидете сигурни дека кошниците не се поставени блиску до полињата кои се прскаат, патиштата, индустриските области, постројки за горење на јаглен итн.

П: Дали тие користат саќе за основата или дозволуваат пчелите да направат сопствено саќе?

О: Најдобриот одговор зависи од вашите потрошувачките барања – со саќе или без? Ако го консумирате саќе, вие би сакале да бидете сигурни дека тоа е направено од пчели.

П: Како вие како пчелар придонесувате за здравјето на пчелите?

О: Спознајте ги методите и практиките на пчеларот за време на производството на мед. Како пчеларот се грижи за пчелите прави голема разлика во квалитетот на медот за продажба. Ако не спомнуваат дека има употреба на хемикалии, ќе посакате конкретно да прашате за употребата на митициди, антибиотици или вештачка прихрана, вклучувајќи шеќерна трска, шеќерна трска, пченкарен сируп со фруктоза, сируп од пченка и полен. Во зависност од областа, некоја прихрана е прифатлива, се додека пчелите имаат доволно за зима.

П: Како да се осигурате дека вашите пчели се добро хидрирани?

О: Пчелите имаат потреба од вода да останат хидрирани, но исто така и да ја регулираат термодинамиката во кошницата и колонијата. Тие користат вода во кошницата како средство за испарувачко ладење (климатизација во кошницата). Медните пчели  ја стават водата над и на површината на восокот за да го спречат топењето и да ги зачуваат јајцата и младите пчели во равој во клетките поставени од матицата од прегревање и умирање. Затоа, пчеларите треба секогаш да обезбедат чиста вода во секоја кошница, особено кога пчелите не можат да се хранат надвор од кошницата поради ниските температури или облачно време, маглата или дождливото време.

 П: Како ги заштитувате вашите пчели да не изгладнат во текот на зимските месеци?

О: Пчеларите треба да остават доволно мед во кошницата за пчелите да се хранат во ладни зимски месеци и во рана пролет.

Други работи што градските жители можат да ги направат за да им помогнат на пчелите:

1. Чувајте ги погодни растенија и цвеќиња за пчелите во вашата градина

Единечни цвеќиња
Повеќето двојни цвеќиња се од мала корист, бидејќи тие се премногу сложени. Некои се одгледуваат без машки и женски делови, додека други имаат толку многу ливчиња поради кои пчелите не можат да стигнат до нектарот и поленот. Значи, единечните дахили и други поединечни цветови се популарни кај многу пчели, додека двојките обично се игнорираат.

Виолетови цвеќиња
Пчелите можат јасно да ја видат пурпурната боја од која било друга боја, затоа одгледувајте многу пурпурни растенија, како што се лаванда, алиуми, будлеја и кочука. Значи, цвеќиња со други бои ќе ги привлечат пчелите, затоа немојте да ги извадите сите! Можете да го продолжите цветањето на многу растенија со отстранување на цветот.

Цвеќиња со тубуларна форма
Цветовите со тубуларна форма, како што се бутин или напрсток,анамска рака(ползавец),пенстемон и антириниум се омилени места за хранење на пчелите со долги јазици како што се градинарските бумбари, Bombushortorum.

Цвеќе за сите сезони
Од витално значење е да обезбедите цвеќе во текот на целата годината. Пчелите се најактивни од март до септември, но прекумерно роење на матиците и работниците може да се појават и во топлите денови од зимата исто така. Исто така, добра идеја е да имате најмалку две растенија богати со нектар или полен во кое било време во текот на овој период. Нектарот ја храни возрасната пчела, додека поленот се собира за да ги нахрани младите. Никогаш нема да има премногу!

2. Дознајте за пчеларството на прописите во вашето подрачје и ако се поволни, постанете градски пчелар

3. Контактирајте ги локалните власти и побарајте од нив да ги спроведат практиките за поволност за одгледување на пчели

4. Не распрскувајте синтетички хемикалии во вашата градина – барате поволни и природни алтернативи

5. Станете застапник за еколошко пчеларство

6. Придружете се кон некоја НВО или организација која го поддржува еколошкото пчеларство.

Live and Let Bee 2017. Сите права се задржани.

Live and Let Bee
За проектот
Партнери
Еколошко пчеларство во земјите партнери
- Турција
- Македонија
- Велика Британија
- Холандија
Контакт

Животот на пчелите
Моменталната состојба на пчелите
Животот на пчелите

Еколошко пчеларство
Колонија
Видови на кошници
Ефекти од пестицидите
Болести и штетници
Одржлива употреба на пчелни производи

Што може да сториме?
Почетници
Хобисти
Пчелари
Потрошувачи и жители на градовите
Општини
Политичари

 

 

 

 

Финансирано од Еразмус+ програма на Европската Унија. Сепак, Европската Комисија и Турската Национална Агенција не се одговорни за информациите содржани овде.