Видови на кошници

Историја на собирање мед и кошници

Истражувањата поврзани со медоносните пчели постоеле на земјата долго пред појавата на луѓето. Во овие рани времиња, пчелите живееле во природно заштитени локации како што се пештерите, дрвјата, издадени делови и други слични локации. Кога луѓето се појавиле и напредувале во знаењето доволно за да ја сфатат важноста на пчелата како извор на мед и восок, тие се обиделе да го контролираат нејзиното постоење и дистрибуција со обезбедување на соодветен престој или “кошница”. Кошницата може да се дефинира како изработен дом за пчели. Раните кошници се сурови засолништа направени од било каков соодветен материјал што му е на располагање на човекот во неговиот конкретен локалитет. Веројатно првите кошници биле со хоризонтални делови, правоаголни или кружни, направени од кора на дрвјата со краеви затворени со дрвени затворачи. Перфорацијата на едниот крај овозможува да има влез за пчелите. Другите употребени материјали вклучуваат глина, плута, дрво и слама. Општо земено, овие материјали се обликувани во цилиндрични или со облик на кошници  во кои може да се чува мала колонија пчели. Некои биле опремени со дрвени решетки на кои било изградено саќе, што го олеснило отстранувањето на мед и восок. Подоцна, овој ист тип на решетки беше користен кај разни видови и големини на кошници направени од дрво кои понекогаш може да се зголемат. Кошниците од овој тип се користеле низ деловите од светот населени со пчели до 16-тиот век, кога серија настани ја развија науката за пчеларството и резултираа со соодветен напредок во развојот на кошницата.

 

Настаните главно одговорни за овој напредок вклучуваат научни достигнувања што им овозможуваат на пчеларите подобро да го разберат животниот циклус и биологијата на пчелите, техники на управување кои обезбедија поголема контрола на колонијата и ширење на пчелата на два нови континента. Овој напредок во апикултурата доведе до евентуално откривање на “пчелиниот простор” од Л. Л. Лангстрот и неговиот понатамошен развој на кошницата со подвижна рамка во 1851 година. Лангстрот ја патентирал кошницата, а во текот на следниот половина век многу други создале кошници со примена на неговиот принцип , често со злоупотреба на неговиот патент. Тврдењата за совршената кошница беа чести и честопати беа оспорувани. Разликите на мислењата главно се фокусираа на големината на кошницата, а самото тело на кошницата се сметало доволно за да го задоволи бараниот простор за целокупната колонија. Во текот на овој период, развојот на решетките екстракторот и основата за саќе го подбри производството на добивање на мед и ја зголеми побарувачката за големи колонии. Резултатот на промената во производството на мед доведе до употреба на повеќекратни гнезда со потомства за секоја колонија. До почетокот на 20-ти век, дискусијата и експериментирањето доведоа до зголемена употреба на кошницата Лангстрот или на кошницата Дадант.

Видови на кошници

Ние можеме да го категоризираме типот на кошница со отстранлива рамка и кошници со фиксна рамка со саќе. Кошниците со фиксирани рамки се познати и како “традиционални” кошници кои се користат со векови. Тие не дозволуваат превоз или лесна проверка, затоа помалку и помалку луѓе ги користат. Можеме да кажеме дека тие од неодамна се враќаат на голема врата, бидејќи добија репутација како “поприродни”, па затоа, и се сметаат за “поздрав” метод за производство на мед.

Во еколошко пчеларство, ние веруваме во што е можно помала интервенција и веруваме во зачувувањето на традиционалните начини на пчеларство. Познато е дека традиционалните кошници имаат повеќе болести и вароа-отпорни колонии. Многу еколошки пчелари тврдат дека аглите на современите кошници се против природниот инстинкт на пчелите, кои секогаш прават кружни форми.

На нашите патувања на терен, бевме сведоци дека многу пчелари во Македонија ги одржуваат традиционалните кошници, заедно со модерните. Пчеларите велат дека во текот на некои “тешки” години, традиционалните кошници се многу подобри во перформасите.
На природата не и се допаѓа монополот. Иако кошниците на Лангстрот се индустриски стандард во многу земји, вреди да се размислува да се имаат различни видови на кошници и да се набљудува како тие функционираат во различни услови.

Ве молиме проверете кај локалните власти за прописите за чување традиционални кошници во вашата област.

Кошници со рамки за отстранување

Ова се најчестите видови пчелни кошници. Овие кошници се исто така најлесните за работа и овозможуваат целосен пристап до комората со потомство за инспекции. Тие, исто така, се лесни за транспорт, па затоа најчесто се преферирани од пчелите патувачи. Тоа е индустриски стандард во повеќето земји.

1.   Лангстрот живеалиште

Langstroth Beehive

Илустрацијата е направена од страна на Felix Freudzon, Freudzon Design

Основните компоненти на Лангстрот кошницата

Пчеларска Платформа

Не се потребни различни видови на  платформи, но сепак се корисни бидејќи ја издигнуваат кошницата од влажната почва, која ја подобрува циркулацијата на воздухот и резултира со помалку свиткување кога ги проверувате кошниците. Покрај тоа, тревата расте пред влезот на кошницата може да ја забави способноста на пчелите да влегуваат и излегуваат. Платформата го ублажува тој проблем со поткревање на кошницата над тревата.

Долна подлога

Долната подлога е подот на кошницата. Се состои од неколку шини кои служат како рамка околу цврсто парче дрво и ја штити колонијата од влажната земја. Овие денови, се повеќе и повеќе пчелари го користат она што се нарекува транспарентна заштина долна подлога наместо стандардната долна подлога. Ова ја подобрува вентилацијата и е корисна при контролирање и следење на популацијата на колонија од вароа крлежот.

Влезен редуктор

Влезниот редуктор е клин кој го ограничува пристапот на пчелата кон кошницата и ја контролира вентилацијата и температурата за време на ладните месеци. Не го поставувајте редукторот на било кое место, туку поставете го лабаво на влезот на кошницата, за да можете да го внесете или да го отстраните по потреба.

Со мал зафат се намалува влезот на кошницата со ширината како еден прст. Големиот зафат го отвара влезот со ширина колку големината на четири прсти. Отстранувањето на влезниот редуктор целосно го отвора влезот на максимум.

Ако дизајнот на кошницата што сте го избрале не користи влезен редуктор, можете да ја искористите тревата за да го затворите дел од влезот.

Длабоки кошници

Длабоките кошници се суштински кутии кои содржат рамки од саќе. За кошницата “Лангстрот”, вие обично треба да изградите две длабоки кошници за да ги поставите една над друга, како апартман со два спрата.
Пчелите го користат првиот дел од длабоката кошница како комора за размножување, за да одгледаат илјадници мали пчели. Тие го користат горниот дел од длабоката кошница како комора за храна, каде што го чуваат поголемиот дел од медот и поленот за нивна употреба.

Ако живеете во област каде што нема студени зими (температурите не се движат под точката на замрзнување), можеби нема да ви требаат повеќе од една длабока кошница за вашата колонија (едно длабока кошница и за потомството и за нивната храна). Во такви ситуации, вие може да ја набљудувате складираната храна на колонијата и да ги прихранувате пчелите ако нивните резерви се намалуваат.

Простор за собирање на дополнителни количини на мед

Пчеларите користат медоносни собирачи за да соберат вишок мед. Тоа е твојот мед – медот што може да го соберете од вашите пчели. Медот што е во длабокиот дел од кошницата мора да биде оставен за пчелите. Градбата на ваквите кошници за дополнителни количества на мед се идентични во дизајнот со длабоките кошници, а вие ги градите и ги собирате на сличен начин. Но, длабочината на овие кошници е помала.

Медоносните кошници за дополнително количество на мед обично се во две популарни големини: плитки (кои се 14,5 см високи) и средни (кои обично се 16,8 cm високи). Средните понекогаш се познати како Илиноис, бидејќи тие првично биле создадени од Корпорацијата Dadant & Sons, Inc., која се наоѓа во Илиноис.

Некои претпочитаат средни кошници за дополнителни количини на мед отколку плитки и ги употребуваат исклучиво само средните. Зошто? Средните кошници имаат повеќе мед, а сепак се уште се доволно лесни за да може лесно да се справите со нив кога ќе бидат спакувани (средните кошници тежат околу 22 до 25 кг, кога се полни целосно).

Меѓутоа, многу пчелари користат плитки кошници, бидејќи тие се многу полесни кога се наполнети со мед (тежат околу 15 до 18 кг кога се полни целосно). Изборот е твој.

Можете да користите опрема со средна величина за целата кошница Лангстрот (без длабочини). Три кошници со средни длабочина се еквивалентни на две длабоки кошници. Стандардизирањето на една големина значи дека целата ваша опрема е 100% заменлива. Полесната тежина на секоја средна кошницата го прави подигнувањто многу полесно,отколку манипулирањето со длабока кошница (за споредба, длабоките кошници можат да тежат до 45 килограми кога се полни).

Ако пчелите соберат повеќе мед, можете да додадете повеќе кошници, натрупувајќи ги едни врз други како висококатници . За својата прва сезона, изгради една ваква кошница. Во втората година, најверојатно ќе треба да изградите две или три или повеќе .

Рамки

Некои кошници користат отстранливи рамки (на пример, nuc, observation, British National и Langstroth). Пчелите го градат саќето во рамки. Бидејќи рамките се отстранливи од кошницата, лесно можете да ја проверите, манипулирате и управувате со колонијата.

За nuc, за набљудување, и за Langstroth кошниците, дрвените рамки содржат една рамка од пчелин восок. Рамките најчесто ги има во три основни големини: длабоки, плитки и средни, кои одговараат на длабоките кошници и плитки или средните кошници.

Сигурно може да купите рамки од продавач на пчеларски производи. Или можете да дознаете како да изградите свои рамки во стилот на Лангстрот.

 

Внатрешен капак

Внатрешниот капак на кошницата наликува на плиток сад (со вентилациона дупка во центарот). Можеби исто така сакате да направите мал зарез во една од кратките должини на рамката. Ова е дополнителен извор на вентилација, поставен на предниот дел од кошницата. Наместете го внатрешниот капак на кошницата со вдлабнатиот дел нагоре.

 Фотографија со Howland Blackiston and Jim FowlerРамки во стилот на Лангстрот(лево) и рамки со врв (десно)

Фотографија од Howland BlackistonТочната положба на внатрешниот капак треба да се постави со вдлабнатот дел нагоре

Алтернативно, внатрешните капаци добиваат на популарност во последниве години. Тие ја обезбедуваат колонијата со извонредна вентилација.Не го употребувајте  внатрешниот капак истовремено ако во кошницата имате приод за хранење во горниот дел. Употребете го влезот за хранење на горниот дел на местото на внатрешниот капак. 

Надворешен капак

Надворешниот капак ги штити пчелите од елементите. Како покривот на вашата куќа, морате да бидете сигурни дека  е водоотпорен и, исто така, го продолжувате животот на дрвото со покривање на горниот дел со материјал кој е водоотпорен (алуминиумски светлечки, асфалтни плочи, кедарски ќерамиди и така натаму).

Ако сте заинтересирани да градите свои кутии, кликнете овде за планови.

2. Топ Бар (Top Bar )кошници

Сите компоненти на кошницата се едноставни за правење. Некој со многу мало искуство во работа со дрво може да се изгради топ бар(Top Bar) кошница. Единствените недостатоци на ваквите кошници е дека тие се потешки за работа од Лангстрот кошницата. Друг недостаток е, дека нема стандардни димензии. Топ бар(Top Bar) кошниците не се компатибилни со Лангстрот кошницата или со други кошници. Ова значи дека инсталирањето на nuc или споделувањето на рамки со мед и потомството со пријател не е толку лесно, освен ако тие го користат истиот дизајн.

Топ бар (Top Bar) кошницата нема да биде добра опција ако планирате да ги преместувате вашите кошници често. Саќето не е доволно зацврстено како на рамките од Лангстрот и не можат да се справат со шокот на транспортот. Поради оваа причина, комерцијалните пчелари не ги користат.

3. Модифицираната Дадант кошница

Оваа кошница е најголемата кошница што може да ја добиете и е дизајнирана слично на Лангстрот. Рамките се подлабоки и пошироки од другите и тоа е причината што е доста популарна кај комерцијалните пчелари.

Недостатокот е тоа што е тешко може да се мести или манипулира. Има површина од околу 2,5 м2.

Целосната кошница се состои од дрвен под, за плодиште, решетка за спречување на движење на матицата, плоча за чистење, покрив од 10 см и две полни кошници за дополнителна количина на мед со единаесет рамки и основи.

Видови на кошници со фиксно саќе

Со овие видови на кошници не е толку лесно да се работи како со погоре наведените кошници. Најголемата причина е тоа што овие кошници не може лесно да се проверат, а некои од нив се невозможни за проверка.

Овие видови на кошници се уште се прилично чести во земји како Турција и Македонија, кои имаат долга традиција во пчеларството. Можете да прочитате повеќе за традиционалното пчеларство и традиционалните кошници во Турција и Македонија (дадете линкови до традиционалните за пчеларници во овие земји).

1.  Warre Кошници

Abbé Émile Warre ја измисли кошницата Warré за да ги имитира условите на природно шупливите дрвја. Warré кошницата има многу заедничко со кошницата Лангстрот. Тоа е вертикална кошница која се состои од поединечни кутии. Две големи разлики помеѓу Warré кошницата и кошницата Лангстрот е помалата големина, и недостатокот од рамки кои се отстрануваат лесно. Наместо рамки, Warré кошницата користи решетки, кои се заковани на едно место и никогаш не се отстрануваат.

Друг аспект за работа со Warre кошниците е тоа што наместо да ставате нови кутии на врвот од кошницата како кај Лангстрот, ќе ја подигнете целата кошница и ставите нови кутии на дното. Причината за ова е да им се овозможи на пчелите да изградат саќе од врвот до дното како што би направиле во природно шуплина во дрво.

Со цел да се задржи оригиналната Warré кошница, треба да ги следите принципите кои Abbé Émile Warré ги има наменето за овој вид на кошници . Abbé Émile Warré верува дека состојбата на кошницата може да се утврди со набљудување на влезот и никогаш да не се отвори за проверка. Ако сакате да дознаете повеќе за овој стил на пчеларство, проверете ја книгата “Пчеларство за сите” на Abbé Émile Warré.

2. Скеп кошници

Скеп кошницата традиционално е направена од слама или јаже. Отворениот крај на скеп кошницата се соочува надолу, а мал отвор се сече на врвот за влез. Овие видови на кошници се нелегални во некои области, главно затоа што саќето не се отстранува. Значи, проверете ги локалните закони пред да ги ставите пчелите во една ваква кошница.

Пред да се откријат отстранливите рамки, многу пчелари ги чувале своите пчели во скеп кошници .Овие кошници се ефтини и лесни за правење, и пчелите напредуваат во нив. Единствениот проблем со индустријата за пчеларство е дека целото саќе се уништува додека се собира медот. Проверете ја оваа серија на видеа кои прикажуваат како пчелар ги чува пчелите во скеп кошници.

3. Живеалишта за пчели во дрвја

Луѓето ги чуваат пчелите во дрвја веќе илјадници години. Денес, пријавените живеалишта во дрвја главно се користат во земјите во развој. Ваквите живеалишта не се идеални за одржување или производство на мед, бидејќи  треба да бидат целосно уништени за да се собере медот.

Живеалиштата во дрвја се наоѓаат низ целиот свет, дури и во индустријализираните земји каде што ресурсите изобилуваат. Овие живеалишта најчесто се чуваат како новини. Некои пчелари креираат вакви живеалишта за да обезбедат повеќе  диви медоносни пчели.

4. Сончеви кошници

Направени од генијална комбинација на скеп кошниците исплетени со ‘ржана слама со дрвени структури за цврстина.Сончевата кошница е наменета да биде инсталирана на височина од најмалку 2,5 метри. Затоа, пчелите се наоѓаат во високо во воздухот и летаат над главите на минувачите. Обликот на кошницата се усогласува со движењето на пчелната колонија и им овозможува на пчелите да ги дизајнираат гнездото со подмладокот според сопствените вродени критериуми.

Кошницата е дизајнирана од германскиот скулптор, Guenther Mancke и ги претставува плодовите на долгогодишните истражувања во природата за колонијата на пчелите. Во воведот на неговата книга “Сончевата кошница” тој вели: “Импулсот за ваквиот развој произлезе од потребата да се ослободат пчелите од принципот заземјен и квадратен, оној кој оди против секој закон за форма – ние се занимаваме овде со закони кои се посебни изрази на животот на животните. Има многу причини за денешните маки на пчелите, но можеме да бидеме сигурни дека една од тие причини е фактот дека суштеството, како физичко и етерично лице, повеќе не го живее својот живот како што е наменето.Затоа нашите обиди се насочени кон спротивставување на дебилитирањето на виталните сили на пчелите со помош на оние стабилизирачки сили кои се својствени на обликот.Овие последни сили дејствуваат суптилно на општо терапевтски начин на живиот организам што е колонија, но тие мора да бидат дополнети со методи на сточарство кои ги напуштаат некои од старите обичаи и ги заменуваат со нови. Од една страна, новата скеп кошница што ја произведовме,им овозможува на пчелите да го живеат својот живот на начин што е во согласност со нивното постоење, а од друга страна системот на подвижни рамки со саќе му нуди на пчеларот начин за поставување на рацете на кошницата и преземање соодветно дејство кое можеби е потребно. Сончевата Кошница е, според тоа, посредна форма помеѓу кошница со фиксни решетки за саќе и една со подвижен систем на саќе. “

Извори: Natural Beekeeping Trust

Live and Let Bee 2017. Сите права се задржани.

Live and Let Bee
За проектот
Партнери
Еколошко пчеларство во земјите партнери
- Турција
- Македонија
- Велика Британија
- Холандија
Контакт

Животот на пчелите
Моменталната состојба на пчелите
Животот на пчелите

Еколошко пчеларство
Колонија
Видови на кошници
Ефекти од пестицидите
Болести и штетници
Одржлива употреба на пчелни производи

Што може да сториме?
Почетници
Хобисти
Пчелари
Потрошувачи и жители на градовите
Општини
Политичари

 

 

 

 

Финансирано од Еразмус+ програма на Европската Унија. Сепак, Европската Комисија и Турската Национална Агенција не се одговорни за информациите содржани овде.