Здружение на граѓани за поддршка на еколошко живеење

 

Здружението за поддршка на еколошкото живеење Buğday, чие семе првпат беше посеано во 1990 година во Бодрум, Турција, официјално функционира како здружение во Истанбул од 2002 година.

Цели

 • Заштита и одржување на традиционалните методи на производство
 • Да се ​​создаде еколошка свест и одговорност во секојдневниот живот, на индивидуално ниво и во општеството како целина
 • Да се понудат решенија за проблемите што произлегуваат од неповратното уништување на вредните еколошки системи
 • Да се поддржи животот во хармонија со природата

Активности

 • Слободна дистрибуција на информации
  • 295.000 следбеници на социјалните медиуми
  • 3.900 активни членови
  • Месечен е-билтен
  • Неделно радио шоу на Açık Radyo
  • Книги и брошури за семето, еколошкото живеење, да се биде потрошувач
  • Обуки
 • 100% азари на Еколошки Фармери ekolojikpazarlar.org
 • TaTuTa Органска Фармерска Мрежа и Координација на WWOOF Турција tatuta.org
 • Онлајн мрежа за размена на семе tohumtakas.org
 • Природни еколошки урбани градини “Семиња за кампуси”
 • Проекти за управување со компост и управување со отпад – “Компости на Турција!”
 • Пилот проекти за еколошко земјоделство поддржани од заедницата – “Bahçe” ve ÇAYEK “
 • 18-ти Органски Светски Конгрес
 • Конференција за добри дела од љубезни луѓе

Членства

 • Член на IFOAM (Меѓународна Федерација на органско земјоделско движење)
 • Член на Националниот управен комитет за органско земјоделство на турското Министерство за храна, земјоделство и сточарство
 • Турски претставник на WWOOF (Светски Можности за Органски фарми)
 • Член на ACR + (Здружение на градови и региони за одржливо управување со ресурси)
 • Член на PAN (Мрежа за справување со пестициди) во Европа

www.bugday.org

Live and Let Bee 2017. Сите права се задржани.

Live and Let Bee
За проектот
Партнери
Еколошко пчеларство во земјите партнери
- Турција
- Македонија
- Велика Британија
- Холандија
Контакт

Животот на пчелите
Моменталната состојба на пчелите
Животот на пчелите

Еколошко пчеларство
Колонија
Видови на кошници
Ефекти од пестицидите
Болести и штетници
Одржлива употреба на пчелни производи

Што може да сториме?
Почетници
Хобисти
Пчелари
Потрошувачи и жители на градовите
Општини
Политичари

 

 

 

 

Финансирано од Еразмус+ програма на Европската Унија. Сепак, Европската Комисија и Турската Национална Агенција не се одговорни за информациите содржани овде.