Одржлива употреба на пчелни производи

Откако човекот чува пчели, употребата на пчелните производи во медицината е важна. Пчелните производи како што се медот, пчелниот полен, прополисот, матичниот млеч, пчелниот восок и отров веќе долго време се користат во традиционалната медицина. Точното потекло на апитерапијата може да се проследи почнувајќи од древниот Египет, Грција и Кина. Лековитите својства на медот и другите пчелни производи може да се пронајдат во многу верски текстови. Римјаните користеле мед за да ги излечат своите рани по битките.

Етномедицината, студија за традиционалната медицина која ја практикуваат различни етнички групи, е комплексен мултидисциплинарен систем. Ги применува методите на етноботаниката и медицинската антропологија и претставува употреба на растенијата и природната средина. Од античките времиња, животинските производи претставуваат дел од  листата на лековити супстанции што се користат во различни култури. И покрај технолошкиот развој, пчелните производи, заедно со хербалните лекови, сè уште заземаат преференцијално место кај мнозинството од населението во Третиот свет и терминалните пациенти на запад. Многу значајни лекови денес почнаа да се користат преку претходно проучување на изворните лекови. Иако етномедицината е извор на исцелување за луѓето со милениуми, во последната деценија истражувачките интереси во етномедицината и етнофармацијата неверојатно се зголемија.

Производите од пчела во нивната сурова форма, заедно со сурови екстракти и прочистени соединенија од нив,  покажуваат антимикробни, антиинфламаторни, антиоксидативни, радио-заштитни и ткивно-регенерирачки активности. Некои неодамнешни истражувања покажаа дека природните продукти од пчела покажуваат имуномодулациони својства, го инхибираат растот на туморските клетки и метастазите и предизвикуваат апоптоза на клетките на ракот. Овие биоактивни природни производи можат да помогнат во контролата, меѓу другите, на ракот, автоимуните заболувања, Алцхајмерова болест, Лајмска болест и антибиотски-отпорни инфекции. Со зголемување на заканата од инфекции отпорни на антибиотици и прекумерната употреба на лекови, враќањето на производите од мед како природна, повеќенаменска терапија за лекување дава смисла на животот во светот.

 Пчелин восок

Чистиот пчелин восок од Apismellifera се состои од стотици (284 да бидеме точни) различни соединенија, вклучувајќи заситени и незаситени моноисти, диестери, заситени и незаситени јаглеводороди, слободни киселини и хидрокси полиестер.

Восокот од пчела се прави од страна на младите пчели (2 до 3 недели стари) во кошницата, откако ќе ги нахранат младите легла со матичен млеч и тоа пред младите пчели да ја напуштат кошницата. Работните пчели  лачат мала количина на секрет,со безбојни восочни тромбоцити ( форми во вид на плочка) од осум восочни жлезди на долната страна на нивните абдомени. Истите потоа се извлекуваат од други работнички пчели и се џвакаат во плочни, нетранспарни парчиња со помош на плунка и ензими. Откако се џвакани, повторно џвакани и прицврстени за саќето, парчињата формираат  блокови на кошницата – хексагоналните клетки на саќето.

Восокот, овој суштински елемент на кошницата, се користи за изградба на клетки  од саќе за младите, и кога се меша со прополис, ги пополнуваат пукнатините во кошницата со што го штитат потомството од инфекции. Пчелниот восок, исто така, се користи за изградба на клетки за чување на мед и за затворање на уништените клетки.

Од сите пчелни нуспроизводи, восокот е и останува најсовремен и најшироко користен материјал. Во текот на историјата, пчелиниот восок има поголема вредност од медот, па дури и се смета за легална работа во делови од Европа – луѓето со него плаќаат данок! Историски гледано, пчелиниот восок го користеле занаетчиите за да создадат модели; свештениците го користеле за балсамирање на труповите; служи како лепак за дограмата; истиот беше искористен за водонепропустните ѕидови во римско време; беше лак и лубрикант; служеше како табла за пишување; го направи поцврст конецот за  шиење  ; и се користеше за зачувување на храната, создавајќи обвивка за заштита од влага (како кај сирењето). Секако,од  пчелниот восок се прават најдобрите свеќи, кои горат долго , со мала количина на (ако има) восочен остаток што останува. Со векови, свеќите од пчелин восок биле единствениот извор на светлина што се користел во католичките цркви; тие веруваат дека восокот е симбол на чистота.

Денес, пчелниот восок има десетици намени – од козметика, храна и лекови до свеќи, моделирање и полирање. Иако повеќе не е прифатен  како законско средство, пчелиниот восок е сеуште производ со голема вредност на кошницата и “природна”, најпосакувана состојка за многу потрошувачи.

Прополис

Пчелите собираат смола од дрвјата, цвеќињата и вештачки извори за да направат леплива супстанца наречена прополис. Прополисот се разликува во зависност од кошницата, сезоната, површината и достапните извори на смола, но “типичниот” северен умерен прополис се состои од околу 50 проценти смола и балсам од зеленчук, 30 проценти восок, 10 проценти есенцијални масла, и 5 проценти полен. Хемискиот состав варира, во зависност од вегетацијата во регионот. Пчелите ја користат оваа леплива супстанца, исто така позната како “пчелин лепак”, за да ги залепат пукнатините во кошницата и да обезбедат заштитен слој против бактериите и фунгите. Кога прополисот се суши, станува тврд и непропустлив.

Историски гледано, пчеларите верувале дека пчелите користеле прополис за да ја премачкаат и да ја запечатат колонијата од елементите, како што се дождот и студениот ветер. Сепак, сега знаеме дека пчелите преживуваат и се подобруваат со зголемена вентилација на кошницата во текот на зимските месеци.

Истражувањата од дваесеттиот век покажуваат дека прополисот се користи од страна на пчелите за да се зајакне структурата на кошницата, да се намалат вибрациите, да се создаде бариера против болестите и паразитите кои влегуваат во кошницата, и да го инхибираат бактерискиот раст или “карантинските” закани во кошницата.

Пчелите сакаат да го извадат ѓубрето, носејќи отпад  надвор и далеку од кошницата. Но, ако едно мало животно како глувче успее да влезе во кошницата и почине, тоа е преголемо за пчелите да ги изнесат. Значи, тие го користат прополисот за да го премачкаат и мумифицираат трупот, што го прави безопасно за жителите на кошниците.

Прополисот со векови се користи од многу народи како резултат на неговите антисептични, антимикробни и детоксифицирани својства. Во земјите каде антибиотиците не се широко достапни, прополисот најчесто се користи за лекување на разни рани, вклучувајќи изгореници, чиреви и воспаленија (оттука и прекарот “руски пеницилин”). Се вели дека прополисот го спречува растот на бактериите кај исекотините и изгорениците кога се користи за антисептик за миење или маст за премачкување. Слично на медот што се користи за олеснување на алергиите, прополисот се користи како антихистамин, и најчесто се зема како лек за болки во грлото.

Како и секој друг пчелин производ, својствата на прополисот варираат соодветно на изворите што ги користи секоја индивидуална кошница. Затоа, сите потенцијални лековити својства на еден прополис можеби нема да ги поседува и да се присутни кај друг.

Пчелин Полен

Поленот, материјал за производство на машки гамети, се формира во прашниците на цветните растенија. Главните компоненти на поленот се протеините и амино киселините, липидите и шеќерите. Опрашувањето вклучува пренесување на поленот врз стигмата (женската компонента) на цвет од ветер, вода, птица или инсект, со што пчелите се сигурен опрашувачки двигател  за многу растенија. Работните пчели собираат полен додека се во потрага по храна, го враќаат во саќето и го складираат. Таму го пакуваат во гранули и додаваат мед и нектар (или шеќер и ензими), претворајќи го во “пчелин леб” преку ферментација на млечна киселина. Поленот е примарен извор на диететски протеини за пчелите, а конзумирањето им овозможува да произведуваат пчелин восок и матичен млеч (повеќе за ова подоцна).

Ефектите и придобивките од конзумирањето на поленот се бесконечни, според некои не-научни литератури за оваа тема. Многу луѓе известуваат за подобрување на хроничните проблеми; други тврдат дека пчелниот полен лечи настинки, акни, машки стерилитет, висок крвен притисок, чиреви и нервни и ендокрини нарушувања. Сепак, ваквите придобивки обично се резултат на лично искуство, а не од научни студии.

Единствените долгорочни, сигурни мерки за медицинскиот ефект на поленот се поврзани со проблеми со простатата и алергиите. Клиничките тестови и набљудувања во Западна Европа покажаа дека пчелниот полен е ефикасен во лекувањето на проблемите со простатата, почнувајќи од инфекции и оток па се до рак (Денис, 1966 и Аск-Урман, 1967). Пчелниот полен се користи терапевтски, преку орална употреба, за лекување на симптоми на алергиски ринитис , поради неговите антиинфламаторни својства.

Главната употреба на пчелниот полен денес е како додаток во исхраната, иако нејзината вредност е често преценета без податоци за да се поддржат тврдењата. Често се смета за “совршена храна”, иако мала количина или отсуството на витамини растворливи во масти е дискутабилно. Консумацијата на пчелен плен се смета за корисно; но не верувајте на тврдењата на производителот. Кога се зема пчелниот полен како додаток кон исхраната или лек, важно е да се знае дека поленот од секоја пчелна колонија е различен – полен од еден дел од светот е секогаш различен од оној на друг – и ниту еден вид на полен не може да ги содржи сите корисни својства на “полен” воопшто.

Матичен млеч

Матичниот млеч е бела, течна, супстанца во вид на паста што се излачува од жлездите од главите на работниците пчели со кој се хранат  сите пчелни ларви во колонијата. Составен е од 67 проценти вода, 121/2 проценти сурови протеини, 11 проценти прости шеќери, 5 проценти масни киселини и минерали, ензими и витамин Ц.

Матичниот млеч е произведен од страна на младите пчелите кои се 5 до 15 дена; тие ги хранат со матичен млеч на сите пчелни ларви за првите три дена од постоењето на ларвите, но по три дена само женските ларви кои се одредени за матици се хранат со големи количини на матичен млеч, што започнува со серија молекуларни настани – епигенетска модификација на ДНК – што резултира со развој на јајниците. Матицата потоа созрева во голема, плодна и долгогодишна пчела, и таа продолжува да се храни со матичниот млеч  во текот на нејзиниот живот.

Матичниот млеч се добива од клетките на матицата кои се на 4-годишна возраст. Може да се добие само од клетките на матицата, бидејќи таму се депонира вишок количина за да се нахрани кралицата (таа буквално “плива” во неа), а ларвите на работниците го консумираат матичниот млеч веднаш за да се нахранат со него.

 Матичниот млеч има остар мирис и кисел вкус. Има антимикробни и антибактериски квалитети, слични на другите пчелни производи. Истражувањата сугерираат дека матичниот млеч може да го стимулира растот на невроглобилните клетки и, за возврат, може да помогне во лекувањето на болестите на Паркинсоновата болест и Алцхајмеровата болест. Исто така делува на намалување на холестеролот, потиснување на васкуларизација на тумори, се бори  против инфламаторни заболувања и лекува рани.

Матичниот млеч, наменет за луѓето, е класифициран како додаток во исхраната. Употребата на матичниот млеч е главно поврзана со неговата репутација да биде стимулант и да лечи со неговата терапевтска вредност. Сепак, податоците потребни за класификација  како лек не се доволни.

Пчелин отров

Отровот од пчели е произведен од две жлезди кои се поврзани со осилото на пчелите работници. Неговото производство се зголемува во текот на првите две недели од животот на возрасната пчела работник и достигнува максимум кога работникот пчела станува инволвиран во одбрана на кошницата и при процесот на барање на храна. Отровот се намалува како што  пчелата старее. Производството на отровот на матицата е на највисоко ниво , што и овозможува да биде подготвена за непосредни битки со други матици.

При убод од пчела, вообичаено не се инјектирани сите од 0,15 до 0,3 мг од отровот што се чуваат во полн со отров сад (Schumacher et al., 1989 и Crane 1990, соодветно). Само при убод на  животно со кожа дебела колку што е човечката, ќе го изгуби убодот – а со тоа и целиот орган за убод, вклучувајќи го и садот со отров, мускулите и нервниот центар. Сепак, овие нерви и мускули го задржуваат интравенозниот отров за некое време или додека садот на отровот не се испразни. Губењето на таков значителен дел од телото е скоро секогаш фатално за пчелата.

Меѓутоа, во мали дози, пчелниот отров може да биде корисен во лекувањето на голем број заболувања. Оваа терапевтска вредност веќе беше позната кај многу древни цивилизации.

Отровот од пчелите е јасна, без мирис, водена течност. Кога доаѓаат во допир со мукозни мембрани или очи, тоа предизвикува значително пецкање и иритација. Сувиот отров има светло-жолта боја, а некои комерцијални препарати се кафеави, за кои се смета дека се должи на оксидација на некои протеини во отровот. Отровот содржи голем број на многу испарливи соединенија кои лесно се губат за време на собирањето.

88% од отровот е вода. Гликозата, фруктозата и фосфолипидната содржина на отровите се слични на оние во крвта на пчелата (Крејн, 1990). Опишани се најмалку 18 фармаколошки активни компоненти, вклучувајќи различни ензими, пептиди и амини.

Извори: ФАО, Американско пчеларско друштво

Live and Let Bee 2017. Сите права се задржани.

Live and Let Bee
За проектот
Партнери
Еколошко пчеларство во земјите партнери
- Турција
- Македонија
- Велика Британија
- Холандија
Контакт

Животот на пчелите
Моменталната состојба на пчелите
Животот на пчелите

Еколошко пчеларство
Колонија
Видови на кошници
Ефекти од пестицидите
Болести и штетници
Одржлива употреба на пчелни производи

Што може да сториме?
Почетници
Хобисти
Пчелари
Потрошувачи и жители на градовите
Општини
Политичари

 

 

 

 

Финансирано од Еразмус+ програма на Европската Унија. Сепак, Европската Комисија и Турската Национална Агенција не се одговорни за информациите содржани овде.